mandag 9. februar 2009

03: Skjermvideoer - Publisering

I Buskerud fylkeskommune har vi sett på forskjellige løsninger for publisering av videoene slik at de ikke bare ligger tilgjengelig for den enkelte læreren. Jeg har nedenfor vurdert noen alternativer ut i fra følgende vurderingskriterier:

  • Hvor enkelt er det å publisere videoen fra lokal maskin til internettserveren?

  • Hastighet på serveren?

  • Hvor enkelt er det å tildele flere brukere mulighet til å publisere egne videoer?

  • Hvilke tagge- og søkemuligheter har man på tjenesten?
I læringsplatformen Its-learning:

En av de store fordelene med Its-learning er at det er enkelt å publisere videoene. Skal man gjøre dette bør man legge dem under Mine webfiler, da man på denne måten kan gjøre de tilgjengelig for flere fag og "hele verden". En annen måte, er å opprette et nytt fag og tilknytte faget Its-learning community. Alle har i utgangspunktet tilgang i et slikt fag, men man må invitere seg selv først, noe som er litt irriterende. Fordelen med et its-learningfag er selvfølgelig at alle innenfor samme site enkelt kan gis lese- og skrivetilganger i faget når de først er lagt inn.

Its-learning har dårlige søke- og taggefunksjoner dersom andre skulle ønske å se hvilke videoer vi har laget. Vi har både forsøkt å linke til filmene via bloggfunksjonen i its-learning

En viktig ulempe er at vi betaler pr. megabyte i Its-learning og skjermvideoer tar plass (ca 2 mB pr minutt). En annen ulempe er at its-learningserverne ligger utenfor Buskerud fylkeskommune og det tar ofte tid å laste ned videoen.


Viddler
En flott side for publisering av videoer. Videoene streames, dvs at man ikke behøver å laste ned hele videoen før den kjøres. Videoene kan også tagges av andre med Viddler-konto. Viddler godtar enkeltfiler opp til 500 mb og man har ubegrenset plass.

Man kan ikke både publisere og organisere videoene på samme sted. Viddler er kun for utlegging av videoer og man må linke dem opp i etterkant fra feks its-learning. Ulempen er at Viddler gjør om filene til flash-format, noe som betyr at de blir komprimert og kvaliteten blir dårligere. Etter at man har lastet opp filen må man vente en god stund før Viddler-serverne har foretatt denne komprimeringen.


Youtube eller Teacherstube
Samme kommentarer som Viddler egentlig.

Screencast.com
Tilsvarende side som Viddler, Vimeo etc men er nært knyttet opp mot programmet Camtasia Studio slik at man kan publisere videoene direkte etter at man har laget dem med programmet.

Sette opp en egen Joomla-server med video-share-extentions

Dette er noe it-avdelingen må gjøre. Joomla er en gratis cms (Content management system) for internettsider. Fordelene med en egen server er at denne vil ha ubegrenset lagringsplass, den vil være rask og mange brukere kan legge ut videoer. Man kan bruke tjenesten både til å publisere og kategorisere videoene. Tjenesten er også søkbar på samme måte som youtube.

Ulempen er at serveren må driftes selv (av it-avdelingen) og man trenger et brukernavn og passord for å publisere videoer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar